Een leven lang fit, hoe doe je dat? 3 meest gemaakte fouten en 5 tips om dat direct te verbeteren

Je weet echt wel dat bewegen goed voor je is. Je gaat regelmatig naar de sportschool of een rondje rennen wellicht. Een leven lang fit, wel of niet in het vizier?

Dan komt er zo’n moment dat je niet meer vooruit lijkt te gaan, dat je beetje stil valt. Dat je niet meer zo goed weet wat te doen, behalve hetzelfde programma nog maar eens te doen of nog meer van hetzelfde. Uiteindelijk zakt de motivatie in, enthousiasme is er uit. Je slaat steeds vaker een training over en begint je af te vragen hoe je nu toch fit ouder moet worden. Of moet je er maar bij neerleggen dat een leven lang fit niet voor jou is weggelegd?

De 3 meest gemaakte fouten

Er zijn 3 fouten die we tegenwoordig veel voorbij zien komen:

  • Mensen richten zich alleen op langdurige cardio, zoals hardlopen of fietsen. Is natuurlijk heerlijk om te doen buiten in de natuur, en heeft ook absoluut positieve effecten bij ouder worden, maar de belangrijkste factoren om gezond fit te blijven op latere leeftijd zijn spiermassa en kracht. Hoewel hardlopen een positief effect op versterking van je botten kan hebben, heeft het een nadelig effect op je spiermassa.
  • HIIT (high intensity interval training) is super hip tegenwoordig. Snelle workouts, snel moe, snel weer thuis. Past helemaal in ons tijdsbeeld. Maar als je niet sterk genoeg bent om ook echt intensief te gaan, word je wel moe, maar niet beter. Als je bovendien alleen maar korte willekeurige workouts traint die je dan ook nog eens niet helemaal tot het einde vol kunt houden, train je niet je herstelvermogen en niet je capaciteit om steeds meer werk te kunnen verzetten met dezelfde intensiteit. Je lichaam krijgt geen kans om zich aan te passen aan de training en sterker te worden.
  • Het leven kent fases, maar je training ook. Je kunt niet altijd maar hetzelfde blijven doen en verwachten dat de voortgang blijft komen. Voortgang zal naar mate je langer traint altijd afvlakken. En naarmate je ouder wordt zul je zelfs meer hersteltijd moeten plannen. Als je je niet aanpast aan de fase in je training, zal je voortgang niet alleen afvlakken, maar stil komen te staan of zelfs achteruit gaan (‘regressie’).

Is het dan hopeloos? Moet je je neerleggen bij het onvermijdelijke? Nee natuurlijk niet! Een leven lang fit is wel degelijk mogelijk.

5 tips voor een leven lang fit

De 5 onderstaande tips geven we aan mensen die op zoek zijn naar een bestendige manier om lang fit en sterk te blijven.

  1. Combineer kracht en cardio. Spiermassa en kracht zijn weliswaar de belangrijkste factoren, maar cardio traint je herstelvermogen van zowel training als dagelijkse stress. Voor de gemiddelde persoon zijn deze twee factoren trainen voldoende om een leven lang fit te blijven;
  2. Train een consistent programma waarbij je je lichaam de kans geeft zich aan te passen aan de eisen die je eraan stelt. Zorg ervoor dat je de intensiteit van de training blijft aanpassen zodat je voortdurend een opbouwende trainingsprikkel kunt afgeven;
  3. Als je al wat langer traint is het van belang geregeld wat variatie aan te brengen. Bij voorkeur variaties op dezelfde oefening, denk bijvoorbeeld aan het afwisselen van back en front squats als je krachttraining doet, of intervals met duurlopen als je hardloopt;
  4. Naarmate je langer traint en sterker bent, kunt je ook veel meer spiervezels inzetten en worden de trainingen vermoeiender. Dit is het moment om het volume per keer wat omlaag te schroeven en erna meer rust op de getrainde spiergroepen te geven. Dit voorkomt ook dat je zenuwstelsel gaat overbelasten (overtraining);
  5. Er is helemaal niks mis met HIIT training en de positieve effecten op je stofwisselingssnelheid zijn de moeite waard. Bovendien zijn ze erg leuk en motiverend om te doen. Maar kies voor een verstandige opbouw. Begin op een wat lagere intensiteit en simpelere oefeningen en bouw ze langzaam uit naar zwaardere en complexere oefeningen. Zo kun je uiteindelijk ‘knallen als een malle’ zonder op te branden en word je ook echt beter.

The Strength Formula

The Strength Formula is een systeem van functionele Strongman training en richt zich op langdurige gezondheid en fitness op basis van individuele programmering.

Meer weten over onze Strongman formule of gewoon eens kennismaken met onze manier van personal training? Neem contact op via contact@thestrengthformula.nl of bel ons op 0612800346